Otetaan Elisa-stadionista opiksi!

Maanantai 27.3.2017 - Juha Silander

Herra puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut,
Vaasan jalkapallostadionin alkuperäinen investointimääräraha, 11,5 milj. euroa, oli jo monelle valtuutetulle todella pahasti kipurajalla. Varsinkin, kun tiesimme, että vastaavanlaisia stadioneita on saatu toteutettua monella paikkakunnalla, sekä Suomessa että Ruotsissa, huomattavasti edullisemmin. KVR-urakkana olisi varmastikin päästy selkeästi halvemmalla.
Valtuustosalissa vakuutettiin, että rahat tulevat riittämään: sanottiin, että 11,5 miljoonalla saadaan toteutettua toimiva jalkapallostadion. Vuosien varrella valtuustoon on kuitenkin tuotu lukuisia lisäbudjetteja, milloin johtuen ravintolavarustelusta, milloin stadionin wc-tiloista. Kokonaiskustannuksen olisi pitänyt olla selvillä heti alusta alkaen. Toki ymmärrän, että urakkatarjouksia ei oltu vielä tuolloin valtuuston kokoukseen mennessä saatu. Mutta kustannusten suuruusluokka pystytään kyllä nykyään melko tarkasti arvioimaan.
Kaupunginhallitus asetti tammikuussa 2016 ohjausryhmän stadionprojektin eteenpäin viemiseksi. Ohjausryhmä projektipäällikköineen teki todella hyvää työtä ja sai projektiin ryhtiä. Ja tietenkin on hienoa, että meillä on nyt komea, uusi stadion. 
Mutta, tästä prosessista täytyy ottaa opiksi: kun uudelle valtuustolle tulee uusia investointihankkeita, mahdollisesti esimerkiksi Wasa Station, tulee kustannusarviot pystyä laatimaan niin, että kaikki on huomioitu kerralla. Se tekee päätöksenteosta linjakasta ja taloudellisesti vastuullista. Suurprojekteille sekä projekteille, joita tehdään kertaluonteisesti, tulee lisäksi heti alusta alkaen perustaa ohjausryhmä, jolloin läpinäkyvyys ja seuranta vahvistuvat.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuusto, stadion, jalkapallo, talous, budjetti, ylitys, Vaasa, ohjausryhmä