Bidenin valinnan merkitys

Perjantai 13.11.2020 - Juha Silander

Eri puolilla maailmaa jännitettiin marraskuun alkupäivinä USA:n presidentinvaalien tulosta. Äänien laskeminen oli pitkä ja monille jopa hermoja raastava kokemus - itsekin huomasin päivittäväni CNN:n uutisnäkymää jopa useita kertoja tunnissa. 

Lopulta lauantaina, neljää päivää vaalien jälkeen, useat uutiskanavat uskaltautuivat julistamaan Joe Bidenin vaalien voittavaksi. Tulos synnytti Yhdysvalloissa lähes ennen näkemättömän juhlatunnelman: ihmiset ryntäsivät kaduille iloitsemaan Bidenin voittoa. Koronapandemian ohjeistukset turvaväleistä näyttivät valitettavasti osalta juhlinnan tiimellyksessä unohtuvan, mutta onneksi juhlijat olivat kuitenkin muistaneet laittaa maskit kasvoille.

Henkilökohtaisesti iloitsin myös kovasti Bidenin voitosta. Trumpin poukkoileva päätöksenteko ja ailahtelevaisuus ei ole näyttäytynyt minun eikä varmasti useimpien muidenkaan silmissä hyvältä tavalta johtaa  suurvaltaa, enkä rehellisesti voi sanoa kunnioittavani henkilöä, joka käyttää valta-asemaansa häikäilemättömällä tavalla väärin. Puhumattakaan hänen asenteistaan muun muassa ihmisoikeuskysymyksissä. 

Eli kyllä, tämä oli vaalivoitto myös minulle. 

Mutta meidän yksittäisten ihmisten lisäksi Bidenin vaalimenestys oli voitto myös eri instituutioille sekä länsimaiselle yhteiskunta-ajattelulle: WHO saa kipeästi tarvitsemansa USA:n rahoituksen takaisin, Yhdysvallat sitoutuu jälleen Pariisin ilmastosopimukseen, EU:n merkitys USA:n silmissä kasvaa, USA ottaa tehokkaammat toimenpiteet käyttöön koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi, jatkuvan kauppasota- ja uhittelumentaliteetin asemesta neuvotellaan kahden- ja monenvälisistä kumppanuuksista... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. 

Vaikka Yhdysvaltojen presidentti ei teekään läheskään kaikkia ratkaisuja yksin, on hänellä erittäin suuri vaikutusvalta maansa ja väistämättä samalla koko maailman taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kehittymiseen. 

Haluan epäilemättä miljardien ihmisten tavoin toivottaa valitulle presidentti Bidenille ja varapresidentti Harrisille onnea, menestystä ja viisautta vaativien tehtävien hoidossa.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Biden, Trump, USA, vaalit, 2020

Vaalikone avattu!

Tiistai 14.10.2014 - Juha Silander

Seurakuntavaalien vaalikone on nyt avattu!

Vastauksiani pääsee katsomaan osoitteessa:
http://www.seurakuntavaalit.fi/?zefTarget=4844126612750336

Huomaattehan, että sivun lataaminen saattaa kestää jonkin aikaa; tekstiksi saattaa aluksi tulla: "No matching results", mutta lopulta sivusto kuitenkin löytää profiilini.

Käykää ihmeessä katsomassa, minkälaisia ajatuksia minulla on seurakuntamme ja koko kirkon kehittämisestä. Toivottavasti vastaukseni miellyttävät :)

Kommenttia saa myös mielellään laittaa, vastailen parhaan kykyni mukaan.

Lukuintoa kaikille!

t.  Juha

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalikone, seurakuntavaalit, 2014, juha, silander, vastaukset

Seurakuntavaalikampanja käyntiin!

Keskiviikko 17.9.2014 - Juha Silander

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi toissapäivänä, 15.9.2014.

Asetuin ehdolle viime vaalien tapaan avarakatseiselle Yhdessä ylitse rajojen -ehdokaslistalle. Olen ehdolla sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon.

Olen koonnut tänne nettisivuille lyhyen kuvauksen omasta seurakuntataustastani sekä siitä, minkälaisia kirkollisia luottamustehtäviä minulla on vuosien varrella ollut. Lisää tietoa taustastani löytyy myös sivujeni muista osioista, mm. kohdista "Kuka Juha?" sekä "Luottamustehtävät.

Kohtaan "Tietoa äänestämisestä" olen koonnut käytännön infoa vaalien ajankohdasta, ennakkoäänestyspaikoista sekä siitä, miten seurakuntavaaleissa äänestetään. Tämä itse asiassa onkin varmasti se kaikkein monimutkaisin asia äänestäjän kannalta. Koska Vaasan suomalainen seurakunta kuuluu seurakuntayhtymään, saa jokainen äänestäjä kaksi erillistä äänestyslippua, valkoisen ja oranssin. Valkoisella äänestyslipulla äänestetään seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet, oranssilla puolestaan Vaasan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsenet.

Viime vaaleissa pääsin hienosti läpi yhteiseen kirkkovaltuustoon ja tulin myös suureksi ilokseni valituksi yhteiseen kirkkoneuvostoon ensimmäiselle kaksivuotiskaudelle. Sain kunnian toimia kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana. Tämä tehtävä on ollut yksi kaikkein mielenkiintoisimmista luottamustehtävistäni, toivottavasti pääsen vielä uudelleenkin yhteisen kirkkoneuvoston jäseneksi.

Seurakuntaneuvoston osalta jäin viime vaaleissa muutamien äänten päähän varsinaisen jäsenen paikasta, päätyen kolmannelle varasijalle. Käytännössä olen kuitenkin päässyt keskimäärin joka toiseen seurakuntaneuvoston kokoukseen, varsinaisten jäsenten ollessa estyneitä. Nyt tavoitteeni tietysti olisi päästä varsinaiseksi jäseneksi sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon. :)

Koen, että minulla on edelleen paljon annettavaa Vaasan suomalaiselle seurakunnalle ja Vaasan seurakuntayhtymälle. Hyvällä yhteistyöllä, asioihin perehtymisellä ja aidolla välittämisellä saamme rakennettua entistä paremman seurakuntayhteisön meille kaikille :)

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seurakuntavaalit, 2014, vaasa, juha, silander

Kokoomus EU-vaalien suurin puolue!

Maanantai 26.5.2014 - Juha Silander

Europarlamenttivaalien tulos on selvillä, ja kokoomus on edelleen suurin puolue! Tästä sydämellinen kiitos teille kaikille, jotka teitte kovasti töitä näyttävän vaalikampanjoinnin eteen!!!
Kokoomuksen tavoittelema neljäs paikka jäi suhteellisen lähelle - ensi kerralla nappaamme senkin itsellemme! Saamme joka tapauksessa iloita uusista mepeistämme: Alexander Stubbista, Sirpa Pietikäisestä ja Henna Virkkusesta.
 
Vaasassa kokoomuksen kannatus valitettavasti laski hieman edellisistä europarlamenttivaaleista, tarkalleen ottaen 1,9 prosenttiyksikköä. Tämä selittynee ennen kaikkea sillä, että suomenkielistä ehdokasta hakeville oli nyt SDP:llä tarjota paikallinen ehdokas, jonka läpimeno näytti jo etukäteen suhteellisen varmalta. Voitaneenkin olettaa, että monet ei-puolueuskolliset vaasalaiset äänestäjät asettuivat Miapetra Kumpula-Natrin taakse.
 
Aikaisempiin vaaleihin nähden kokoomus menetti Vaasassa vain 23 ääntä, mutta Vaasan merkittävän äänestysprosentin kasvun myötä (+2,7 prosenttiyksikköä) uudet äänet näyttävät laskennallisesti menneen kokonaisuudessaan SDP:lle. Hienoa on joka tapauksessa huomata, että kokoomukselta valituksi tulleet ehdokkaat saivat vahvan kannatuksen myös Vaasasta; Stubb keräsi Vaasasta peräti 1752 ääntä, Virkkunen 475 ääntä ja Pietikäinen 300 ääntä. Yhteensä kokoomuslaista ehdokasta äänesti 3790 vaasalaista.
 
Suurimman puolueen asemasta on erinomaista lähteä kohti ensi kevään eduskuntavaaleja; vastuullista ja päämäärätietoista työtä tekemällä, kaupunkilaisia ja heidän mielipiteitään aidosti kuunnellen, varmistamme sen, että kahden ja puolen viikon päästä valittava puolueen uusi puheenjohtaja pääsee luotsaamaan myös keväällä 2015 valittavaa uutta hallitusta.
 
Tästä on hyvä jatkaa! :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: europarlamenttivaalit, 2014, kokoomus, Vaasa

Vaalityö voi alkaa

Torstai 27.9.2012 - Juha Silander

Varsinainen vaalityö alkaa kunnallisvaaleissa perinteisesti ehdokasnumeroiden julkistamisesta. Tänään tuo kauan odotettu päivä viimein koitti. Ehdokasnumerokseni tuli 315.

Vaaliesitteet lähtivät saman tien painoon, tulitikkurasiat samaten. Vaalityö voi siis virallisesti alkaa!

Olen saanut tukiryhmääni upean joukon eri ikäisiä, eri taustalta olevia ihmisiä. Sydämelliset kiitokset teille kaikille avustanne. Yhdessä teemme tästä todellisen vaalivoiton!

Jos joku lukijoistani haluaa vielä tulla mukaan tukiryhmääni, se onnistuu erittäin helposti: laittakaa minulle mailia osoitteeseen: juha.silander@gmail.com niin voimme sopia tarkemmista yksityiskohdista. Kaikenlaiselle avulle on käyttöä.

Intoa ja energiaa kaikille ehdokkaille vaalityöhön, tästä se lähtee!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalityö, ehdokasnumero, 315, juha

Vastuullisesti, välittäen.

Tiistai 21.8.2012 - Juha Silander

Valitsin oman kunnallisvaalikampanjani teemaksi "Vastuullisesti, välittäen." Miksi?

Vaikka Vaasalla meneekin paremmin kuin suurella osalla muita suomalaisia kaupunkeja, joudumme myös täällä tekemään tulevina vuosina vaikeita leikkauksia ja säästöjä, käytännössä kaikilla sektoreilla.

Leikkauksista päätettäessä tulisi aina pystyä katsomaan tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen ja tekemään VASTUULLISIA päätöksiä, myös tulevat vuodet ja vuosikymmenet huomioiden. Huonointa mahdollista politiikkaa on sellainen toiminta, jossa vuorovuosina tehdään aina edellisiä päätöksiä kumoavia, täysin ristiriitaisia ratkaisuja. Tällaisella toiminnalla ei koskaan saada todellista, pysyvää kehitystä aikaan.

Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen ovat nykypäivänä todellisia uhkia. Taistelussa niitä vastaan tarvitaan vahvaa otetta, rohkeita avauksia, kauaskantoisia näkemyksiä ja ennen kaikkea: toisesta VÄLITTÄMISTÄ.

Toisista ihmisistä välittämistä voidaan edistää tukemalla yhteisöllisyyttä. Vaasasssa yhteisöllisyyttä voitaisiin lisätä tarjoamalla kaupunkilaisille konkreettisia mahdollisuuksia yhdessä tekemiseen ja toisten ihmisten auttamiseen, esimerkiksi kaupunginosatasolla. Yhteisöllisyys on avain vastuullisempaan, välittävään tulevaisuuteen.

Toisista ihmisistä välittäminen korostuu myös päätöksiä tehtäessä. Kokonaisuuden ja mahdollisesti aikaansaatavien säästöjen lisäksi tulee aina muista katsoa myös yksittäisten ihmisten tilannetta ja sitä, miten tehtävät päätökset vaikuttavat heihin. Päätösten tulee olla oikeudenmukaisia, kaikki ihmiset huomioon ottavia. Hyvillä päätöksillä tuetaan meidän kaikkien hyvinvointia, tasapuolisesti.

Kun päätökset tehdään vastuullisesti ja välittäen, olemme oikealla tiellä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vastuullisuus, välittäminen, kunnallisvaalit, juha, silander, arvot, yhteisöllisyys