Kohta uusia tuulia

Sunnuntai 15.8.2021 - Juha Silander

1.8.2021 oli omassa elämässäni eräänlainen käännekohta. Olin toiminut vuodesta 2005 alkaen aktiivisesti kunnallispolitiikassa, ensin lapsuuden kotipaikkakunnallani Punkaharjulla ja sittemmin Vaasassa. Matkaan oli mahtunut kunnan- ja kaupunginvaltuutetun hienot tehtävät, kunnanhallituksen ja erilaisten lautakuntien jäsenyys sekä toimiminen Vaasan kaupungin koulutuslautakunnan puheenjohtajana, peräti kahden valtuustokauden ajan.

Anottuani virkavapaata Vaasan seurakuntayhtymän talousjohtajan virastani ja siirryttyäni Helsingin seurakuntayhtymään vs. hallintojohtajaksi, tein päätöksen olla asettumasta ehdolle vuoden 2021 kuntavaaleissa. Päätös ei ollut helppo - kunnallisesta päätöksenteosta oli tullut keskeinen, tärkeä osa elämääni. Koin myös, että minulla oli edelleen annettavaa Vaasan ja vaasalaisten hyväksi. Näin kuitenkin samalla, etten pystyisi hoitamaan luottamustehtävääni täysipainoisesti työskennellessäni ja asuessani arkipäivät Helsingissä. Koronan mukanaan tuomien etäkokouksien myötä pystyin onnekseni osallistumaan kevään 2021 ajan Vaasan kaupunginvaltuuston ja lautakuntien kokouksiin. Helsingin tehtäväni jatkuu kuitenkin aina 31.10.2021 saakka, joten en voinut luottaa siihen, että Vaasan kokouksiin osallistuminen olisi onnistunut enää syksyllä 2021.

Kun kuntavaalit käytiin kesällä 2021 ja valtuustokausi läheni loppuaan, oli minulla samalla sekä haikea että helpottunut olo. Haikea olo siitä, että valtuutetun työhöni oli kuulunut paljon mielenkiintoisia, haastavia tehtäviä. Oli ollut aivan valtavan motivoivaa saada erilaisia, sekä pieniä että isoja asioita eteenpäin, kaikkien meidän vaasalaisten parhaaksi. Myös työskentely luottamushenkilökollegoiden ja kaupungin virkamiesten kanssa oli ollut erittäin antoisaa. 

Toisaalta olo oli helpottunut siitä, että jatkossa aivan kaikki vapaa-aika ei kuluisi lukemattomien kokousten sekä niihin liittyvien valmistautumisten parissa vaan aikaa jäisi myös ehkä uusille harrastuksille (nimimerkillä mm. kuntosalikortti on ollut luvattoman vähällä käytöllä viime vuosina...)

Vaikuttamistyö ei kuitenkaan tokikaan pääty tähän - vaikuttamista voi tehdä monin eri tavoin ja monissa eri kanavissa. 

Innolla odotan, mitä uusia tuulia tulevat kuukaudet tuovat tullessaan! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuusto, päätöksenteko, vaikuttaja