Bidenin valinnan merkitys

Perjantai 13.11.2020 - Juha Silander

Eri puolilla maailmaa jännitettiin marraskuun alkupäivinä USA:n presidentinvaalien tulosta. Äänien laskeminen oli pitkä ja monille jopa hermoja raastava kokemus - itsekin huomasin päivittäväni CNN:n uutisnäkymää jopa useita kertoja tunnissa. 

Lopulta lauantaina, neljää päivää vaalien jälkeen, useat uutiskanavat uskaltautuivat julistamaan Joe Bidenin vaalien voittavaksi. Tulos synnytti Yhdysvalloissa lähes ennen näkemättömän juhlatunnelman: ihmiset ryntäsivät kaduille iloitsemaan Bidenin voittoa. Koronapandemian ohjeistukset turvaväleistä näyttivät valitettavasti osalta juhlinnan tiimellyksessä unohtuvan, mutta onneksi juhlijat olivat kuitenkin muistaneet laittaa maskit kasvoille.

Henkilökohtaisesti iloitsin myös kovasti Bidenin voitosta. Trumpin poukkoileva päätöksenteko ja ailahtelevaisuus ei ole näyttäytynyt minun eikä varmasti useimpien muidenkaan silmissä hyvältä tavalta johtaa  suurvaltaa, enkä rehellisesti voi sanoa kunnioittavani henkilöä, joka käyttää valta-asemaansa häikäilemättömällä tavalla väärin. Puhumattakaan hänen asenteistaan muun muassa ihmisoikeuskysymyksissä. 

Eli kyllä, tämä oli vaalivoitto myös minulle. 

Mutta meidän yksittäisten ihmisten lisäksi Bidenin vaalimenestys oli voitto myös eri instituutioille sekä länsimaiselle yhteiskunta-ajattelulle: WHO saa kipeästi tarvitsemansa USA:n rahoituksen takaisin, Yhdysvallat sitoutuu jälleen Pariisin ilmastosopimukseen, EU:n merkitys USA:n silmissä kasvaa, USA ottaa tehokkaammat toimenpiteet käyttöön koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi, jatkuvan kauppasota- ja uhittelumentaliteetin asemesta neuvotellaan kahden- ja monenvälisistä kumppanuuksista... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. 

Vaikka Yhdysvaltojen presidentti ei teekään läheskään kaikkia ratkaisuja yksin, on hänellä erittäin suuri vaikutusvalta maansa ja väistämättä samalla koko maailman taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kehittymiseen. 

Haluan epäilemättä miljardien ihmisten tavoin toivottaa valitulle presidentti Bidenille ja varapresidentti Harrisille onnea, menestystä ja viisautta vaativien tehtävien hoidossa.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Biden, Trump, USA, vaalit, 2020