Vaasan veroprosentista

Tiistai 17.11.2020 - Juha Silander


Vaasan kaupunginvaltuusto päätti eilen maanantaina (16.11.2020) pitää Vaasan veroprosentin nykyisellä tasollaan.

Tämä oli vallitseva taloustilanne huomioiden käytännössä ainoa oikea ratkaisu. Vaasan kaupungissa on tehty viime vuosina ennen näkemättömät säästötoimenpiteet, viimeisimpänä kaupungin työntekijöiden lomauttaminen. Toimenpiteet ovat olleet välttämättömiä edellisvuosien kumulatiivisen alijäämän kattamiseksi.

Tärkeää on kuitenkin muistaa, että veroprosentti korotettiin nykyiselle tasolleen vuosi sitten, osana talouden tasapainotustyötä. Vielä vuonna 2019 Vaasan veroprosentti oli 20,5, vuodesta 2020 alkaen 21,0. Veroprosenttia korotettaessa lukuisat päättäjät ja myös jotkut virkamiehet totesivat, että korotus on vain väliaikainen. Korotusta perusteltiin sillä, että sen avulla voidaan mahdollistaa kumulatiivisen alijäämän kattaminen asetettuun määräaikaan mennessä.

Toisin sanoen, kun kaupungin talous toivottavasti saadaan tasapainoon vuoden 2021 aikana ja kaupungilla ei ole enää kumulatiivista alijäämää katettavaksi, tulee veroprosentti laskea takaisin aiemmalle, vuoden 2019 tasolle.

Tämä vaatii kaikilta kaupunginvaltuutetuilta tarkkaavaisuutta ja päättäväisyyttä. Selvää on, että kaikki nykyisen veroprosentin mukaiset verotulot saataisiin kyllä käytettyä myös tulevina vuosina "kaikkeen hyvään", vaikka varoja ei enää tarvittaisikaan niiden alkuperäiseen tarkoitukseen, eli kertyneen alijäämän kattamiseen. Rahalle löytyy aina hyviä käyttökohteita. Tämä on nähty aiempienkin veronkorotusten yhteydessä.

Itse koen, että olemme vastuussa jokaiselle kaupunkilaisille siitä, että pysymme vuosi sitten tekemässämme lupauksessa ja todella huolehdimme, että veroprosentti lasketaan takaisin vuoden 2019 tasolle heti, kun kaupungin kumulatiivinen alijäämä on saatu katettua. Tehtävä ei tule olemaan helppo, sillä veroprosentin alentaminen tulee herättämään monissa poliitikoissa suurta vastustusta. Itse olen kuitenkin siihen sitoutunut ja aion osaltani tehdä kaikkeni, että muutos myös saadaan läpi.

Avainsanat: Vaasa, veroprosentti, alijäämä, säästöt


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini